In het Nieuwsblad van Gorinchem en Omstreken van 15 augustus 1969 wordt een interview met Heukelum voorzitter Tinus van Maaren gepubliceerd. Het artikel gaat in eerste instantie over het overstappen van de club naar het zaterdagvoetbal, maar zal uitmonden in een klein relletje.
In het interview informeert journalist Bob Herrewijn naar de contacten van de vereniging met de gemeente Heukelum. Van Maaren stelt dat deze goed zijn en haalt oud-burgemeester Jan van Meeuwen aan. Van Meeuwen was tot 1966 burgemeester van de gemeente Heukelum, waaronder Spijk. Van Meeuwen betekende volgens voorzitter Van Maaren heel veel voor de sport en had plannen om de voetbalverenigingen van Heukelum en Spijk onder te brengen in één complex. Spijk zou dan op zaterdag spelen en Heukelum op zondag.

Augustus 1969 het interview met voorzitter Tinus van Maaren wat zal uitmonden in een klein relletje.
"In Spijk voelden ze hier niets voor", aldus Van Maaren in het interview. "Er zijn vroeger ook wel eens plannen geweest om met Spijk samen te gaan, maar nee hoor ze wilden zelfstandig blijven. Het zijn nu eenmaal een beetje rare mensen in Spijk, ze willen alles zelf hebben. Ze willen een eigen voetbalvereniging, een eigen lagere school en sinds Heukelum een nieuw dorpshuis heeft, willen ze ook in Spijk een eigen dorpshuis. Maar vooruit maar, ze zien blijkbaar niet dat er in de toekomst met de herindelingen in het vooruitzicht, wel wat zal gaan veranderen in Spijk."

De betreffende passage in het interview.
Een relletje is geboren want het artikel is natuurlijk tegen het zere been van de inwoners van Spijk en de plaatselijke jonge voetbalclub. Het antwoord uit Spijk laat dan ook niet lang op zicht wachten en een aantal dagen later, staat er een ingezonden brief in de krant. Waarin, naast wat teruggooien met modder, wordt gesteld dat de inwoners van Spijk normale mensen zijn en of Van Maaren een toelichting heeft op zijn toekomstbeeld voor Spijk.
Weer een aantal dagen later staat er een ingezonden brief namens SVS'65 voorzitter Jan Verhoeven. Natuurlijk reageert de voorzitter van SVS'65 geprikkeld op de bejegeningen aan het adres van zijn dorp en club. Verhoeven insinueert dat de Heukelume voetbalvereniging de Spijkse voetbalclub niet uit de brand heeft willen helpen toen de nog jonge vereniging op zoek was naar een speelterrein.

Jan Verhoeven in 1969 voorzitter van SVS'65.
De Spijkse voetbalclub wordt in 1965 opgericht als SSV'65 (Spijkse Sport Vereniging '65) en speelt aanvankelijk alleen uitwedstrijden bij gebrek aan een speelveld. In oktober 1966 wordt het bestuur van Heukelum benaderd door het bestuur van SSV'65 met het verzoek het Heukelumse veld, Heukelum speelt op zondag en heeft één veld het huidige A-veld, op zaterdag beschikbaar te stellen voor de Spijkse voetbalverenging. Het bestuur van Heukelum wijst het verzoek af vanwege een vrees om het veld te overbelasten.
In 1967 wijzigt SSV'65 zijn naam in het nu bekende SVS'65 (Sport Vereniging Spijk '65) en gaat deelnemen aan de competitie. Hierbij wordt voor thuiswedstrijden gebruik gemaakt van de velden van de Gorinchemse voetbalverenigingen Unitas en Raptim. Ook het bestuur van Heukelum krijgt in dat jaar wederom een verzoek van SVS'65 tot gebruik van het Heukelumse veld. Maar hierop komt geen reactie, volgens SVS'65-zijde.
Ondertussen heeft de gemeente Heukelum de Grondmij opdracht gegeven een speelveld aan te laten leggen op de huidige Spijkse locatie. SVS'65 speelt dan voorlopig op een noodveld, een "gedraineerd weiland" in Spijk. Door problemen bij de aanleg kan SVS'65 pas in 1971 het nieuwe terrein aan de Zuiderlingedijk betrekken. Noodgedwongen en eerder dan gepland, want de verhuurder van het noodveld zegt de huur op.

v.v. Heukelum voorzitter Tinus van Maaren.
Terug naar het interview. De ietwat neerbuigende woorden van Heukelum voorzitter Van Maaren gaan veel dieper. In een ander interview stelt SVS'65 voorzitter Jan Verhoeven: "Men kan zich in Spijk niet aan de indruk onttrekken, dat Spijk 'n beetje achteraan komt als het om subsidie gaat. Spijk valt onder de gemeente Heukelum en de inwoners van Spijk vinden dat er te weinig gemeentegeld in Spijk terechtkomt."
De historisch gegroeide relatie tussen de stad Heukelum, zoals Heukelum het graag ziet, en het dorp Spijk speelt mee. Spijk maakt van 1855 tot 1986 deel uit van de gemeente Heukelum. Het centrum van de politieke macht van de gemeente situeert zich in Heukelum. Het voedt aloude gevoelens van onderlinge rivaliteit en wat er in Heukelum gebeurt, wordt met een zekere afgunst in Spijk bekeken.
Heukelum voorzitter Van Maaren merkt wat zijn woorden teweegbrengen. Hij wordt herhaaldelijk opgebeld en moet herhaaldelijk zijn woorden uitleggen. Om de verhoudingen recht te zetten reageert Van Maaren ook via de pers. Hij meldt dat het niet de bedoeling is geweest mensen uit Spijk als "rare" mensen weg te zetten en hij helemaal geen hekel heeft aan de mensen uit Spijk. "ik zou graag langs deze weg willen verklaren dat wij altijd bereid zijn om met Spijk samen te werken en niets liever willen dan in een goede verstandhouding met elkaar omgaan."

Voorzitter Van Maaren reageet via de pers.
Naar verluidt hebben beide voorzitters Van Maaren en Verhoeven onderling contact om alles uit de wereld te helpen, waarna het relletje stilletjes uit vlamt. Maar het wederzijds historisch gevoel in die tijd is neergezet en zal nog decennia lang blijven bestaan. Ook de rivaliteit tussen beide verenigingen blijft ondertoon voeren, al denk ik dat deze rivaliteit in Spijk meer leefde. In Heukelum kijkt men toch meer naar Leerdams en Asperen. Zeker op het gebied van de derby's.
Een aantal generaties later, twee nieuwe gemeentelijke herindelingen en een veel kleiner geworden wereld zijn deze gevoelen nu veel minder geworden. En Spijk? Ze hebben nog steeds een eigen voetbalvereniging en een dorpshuis. Voor 2021 staat zelfs de bouw van een brede school op het programma.
> Lees alle delen over de historie van v.v. Heukelum.
> Heb je aanvullingen, foto's, teksten, weetjes? Mail naar info@vvheukelum.nl.

In de krant van 20 augustus 1969.

In de krant van 22 augustus 1969.

In de krant van 29 mei 1969.