Deel 13: Met een leugentje de KNVB in - Voetbalvereniging Heukelum

Deel 13: Met een leugentje de KNVB in

15 april 2020 17:00

Marco van Honk

Op zaterdag 26 april 2020 is het exact 90-jaar geleden dat onze vereniging werd opgericht. Helaas zijn door het Coronavirus alle activiteiten rondom het jubileum uitgesteld. Maar op internet gaan we gewoon door met de historische artikelen. In dit artikel meer over de promotie in 1952 naar de KNVB, waarbij het bestuur een aantal hobbels moet overwinnen en met een leugentje uiteindelijk aan de competitie van de KNVB mag deelnemen.

De jaren na de oorlog likt Nederland de wonden en begint aan de wederopbouw. Er is een hoge economische groei en de basis voor onze huidige welvaart wordt gelegd.

Op dit moment hebben we in Nederland en in de wereld te maken met het Coronavirus, wat ons in zijn greep houdt. In 1951 is er ook een virus wat Nederland in zijn greep houdt. Dan duikt het pokkenvirus voor de laatste keer op als Tilburg plotseling wordt getroffen door het zeer besmettelijke virus. 51 mensen raken besmet van wie er twee overlijden. Tilburg gaat enige tijd op slot om verdere verspreiding tegen te gaan en om de inwoners te hervaccineren. In tien dagen tijd worden ruim 100.000 mensen ingeënt. Op 30 mei is Tilburg officieel weer pokkenvrij. 

Historie v.v.Heukelum - Aankondiging bouw Lingebrug
14 november 1951 

In september viert fanfare "Door Eensgezindheid" het 50-jarig jubileum met een groot feest.  In november wordt de bouw van de Lingebrug aangekondigd. In 1952 wil men beginnen met de bouw. Het zal echter tot 1955 duren voor de brug officieel wordt geopend. Tot die tijd is het veer tussen Heukelum en Kedichem de belangrijkste verkeersadder met de Glasstad. Diegene die het veer niet kunnen betalen moeten omfietsen via Asperen over de dijk.

Oud-Heukelummer Jacob (Jaap) Cramer, dan lid van de Eerste Kamer, wordt in oktober benoemd tot Commissaris van de Koningin in Drenthe. Cramer wordt op 25 februari 1899 in Heukelum geboren en is zoon van de toenmalige dokter Cramer. Tot zijn pensioen in 1964 blijft hij Commissaris van de Koningin in Drenthe. In 1998 overlijdt Cramer in Assen op 99-jarige leeftijd.

Historie v.v.Heukelum - J. Cremer Commissaris van de Koningin
30 oktober 1951

Historie v.v.Heukelum - Jaap Cramer op de fiets met prinses Juliana
Jaap Cramer op de fiets met toenmalig koningin Juliana

 

H.V.V. Heukelum in seizoen 1951-1952 kampioen

Anders dan in de grote voetballanden bestaat het Nederlandse voetballandschap in 1951 nog enkel uit amateurs. Al wordt er onder de tafel wel betaald en zijn er een behoorlijk aantal spelers die in het buitenland een centje verdienen, profvoetbal spelen in Nederland is lange tijd een doodzonde. Pas in 1954 komt in Nederland het profvoetbal van de grond. 

Historie v.v.Heukelum - Overzicht klassen in 1951
De voetbalperamide in 1951

 

H.V.V. D.O.S. is inmiddels H.V.V. Heukelum gaan heten en speelt in 1951 nog steeds in de afdeling Brabant van de K.N.V.B. In 1952 lukt het Heukelum voor de derde keer in negen seizoenen om kampioen te worden van de 1e klasse van de Brabantse Bond. Waar Heukelum het voorheen in de promotiewedstrijden voor de K.N.V.B. moest afleggen, worden de wedstrijden nu wel met succes doorstaan en lonkt de grote K.N.V.B.  De Heukelummers komen hiermee op het 4e niveau van Nederland te voetballen. 

Historie v.v.Heukelum - Kampioenselftal 1e klaase B.V.B. in 1952
Het kampioenselftal van H.V.V. Heukelum wat in 1952 promoveert naar de K.N.V.B. Achter vlnr: Jan Kruis (voorzitter), Rinus Teekens, Piet Machielse, Arie Vos, Siem Kruis, Dik Visser, Piet Kleppe, Tinus van Maaren en Driekus Meijdam. Midden vlnr: Toon van Leuven, Wim Kremers en Gijs van Kireken. Voor vlnr: Henk Advocaat, Anton Kon en Sieb Verver.

 

Een hobbel en een leugentje voor eigen bestwil

De stap van de 1e klasse afdeling Brabant naar de 4e klasse K.N.V.B. is echter geen vanzelfsprekendheid. Veel clubs kunnen door de strenge eisen de stap niet maken. Na de promotie wordt het bestuur door de K.N.V.B. duidelijk gemaakt dat de vereniging over een bepaald aantal elftallen en spelers moet beschikken en dat terrein en kleedgelegenheid aan bepaalde niet geringe eisen moeten voldoen. Het bestuur heeft vooraf rekening gehouden met het feit dat de K.N.V.B. eisen stelt om toe te treden.

Maar, zeer verrassend, krijgt het bestuur een bericht van de Bond dat onder geen beding het terrein de “Pruimenbogerd” voorlopig wordt goedgekeurd. En daar had het bestuur juist wel op gerekend, want met de gemeente Heukelum worden plannen bedacht voor een nieuw terrein. 

Op zoek naar een oplossing komt het bestuur in Leerdam terecht bij de vereniging Sportvreugd. Van deze sportvereniging mag Heukelum het terrein aan de Lingedijk huren onder de voorwaarde dat de wedstrijden alleen worden gespeeld in de ochtenduren. “Onder de druk der omstandigheden” ging het bestuur akkoord. 

Historie v.v.Heukelum - Locatie Sportvreugd
De locatie van Sportvreugd

 

Sportvreugd is indertijd aangelegd door de Glasfabriek, ter bevordering van sport voor de medewerkers, en ligt aan de Lingedijk tussen Leerdam en Oosterwijk.  Het complex bevat een voetbalveld en er omheen een sintelbaan voor de beoefening van atletiek. Het eerste elftal van Heukelum heeft er drie seizoenen gespeeld.

“Nog maar nauwelijks hadden wij de door ons gevonden oplossing aan het Bondsbestuur voorgelegd of deze kwam alweer met nieuwe moeilijkheden. Wij moesten een verklaring van B en W van Heukelum opzenden waaruit bleek dat met de aanleg van een nieuw sportterrein inderdaad een aanvang zou worden gemaakt.”, aldus in het jaarverslag 1952-1953. Het bestuur heeft in de correspondentie naar de K.N.V.B. steeds gehamerd op een nieuw terrein dat door de gemeente zou worden aangelegd. Samen met de club heeft de gemeente Heukelum ook daadwerkelijk plannen, maar van een definitief besluit was er absoluut nog geen sprake. 

Het bestuur staat gelukkig op zeer goede voet met burgemeester Van Meeuwen en zijn wethouders en weet een verklaring los te weken die op twee manieren is uit te leggen. De verklaring gaat op de post naar de K.N.V.B. en het bestuur wacht in spanning af op antwoord. Het antwoord van de K.N.V.B. laat niet lang op zich wachten. De Bond accepteert de verklaring tot opluchting van het bestuur.

In het jaarverslag 1952-1953: “de machtige Bond vloog er in en wij kregen dan ook een, zij het dan ook voorlopige toestemming om in de comp. der K.N.V.B. uit te komen wat een hele geruststelling was, onze inspanning was niet voor niets geweest.”

Historie v.v.Heukelum - Jaarverslag 1952-1953
Passage "de machtige Bond vloog er in" uit het jaarverslag van 1952-1953

 

De laatste hobbel

Maar de kous is nog niet af. De K.N.V.B. tovert opnieuw een probleem uit de hoge hoed. Nu vormt de aanvangstijd het probleem. Het bestuur kan alleen in de ochtenduren gebruik maken van het terrein van Sportvreugd en kiest 11 uur in de ochtend als aanvangstijdstip voor de thuiswedstrijden.

De bond gaat niet akkoord met dit tijdstip omdat bij de fusie met de voormalige katholieke bond de afspraak is gemaakt dat katholieke verenigingen niet voor 12 uur behoeven te spelen. En in de Brabantse 4e klasse waar Heukelum is ingedeeld zitten een aantal katholieke verenigingen.

Voor het bestuur moet de moed in de schoenen zijn gezonken. Maar voorzitter Kruis en zijn bestuursleden wisten niet van wijken en besluiten contact te leggen met alle verenigingen uit die 4e klasse. En verrassend genoeg heeft geen enkele verenigingen bezwaar tegen het aanvangsuur en kan het bestuur van Heukelum met elke vereniging een overeenkomst aangaan om de wedstrijden om 11 uur aan te vangen. Zo wordt ook de laatste hobbel in deze “soap” genomen.

Het bestuur en de vereniging moet bijzonder trots zijn als het eerste van Heukelum op zondag 14 september 1952 voor het eerst in een competitiewedstrijd van de K.N.V.B. de bal aan het rollen brengt tegen de vereniging Haarsteeg. Het levert meteen een 4-1 overwinning op!

Historie v.v.Heukelum - Indeling 4e klasse KNVB seizoen 1952-1953
18 augustus 1952, Echo van het Zuiden

 

Heb je aanvullingen, foto's, teksten, weetjes? Mail naar info@vvheukelum.nl voor in het archief.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!