Deel 5: De heropening van het veld in 1931 - Voetbalvereniging Heukelum

Deel 5: De heropening van het veld in 1931

31 januari 2020 22:00

Marco van Honk

Op zaterdag 26 april 2020 is het exact 90-jaar geleden dat onze vereniging werd opgericht door een groepje sportminnende Heukelummers bestaande uit Gijsbert Lakerveld, Jan van Mourik, Leen Stellenboom en Louis Stellenboom.

In de aanloop naar het 90-jarig bestaan zal ik een aantal perioden uit de Heukelumse voetbalgeschiedenis belichten en in het tijdsbeeld proberen te plaatsen. In dit artikel meer over de heropening van het voetbalterrein in 1931, een jaar na de officiƫle opening

Ja het staat er goed, heropening in 1931. Na de officiële opening van "De Pruimenbogerd" in mei 1930 vindt in mei 1931, een jaar later, een heropening van het veld aan de Achterstad plaats.

Het veld aan de Achterstad is eind 1930 van slechte kwaliteit, weinig vlak en rentmeester Post laat er regelmatig paarden op grazen.

Historie v.v.Heukelum - locatie De Pruimenbogerd


In november 1930 valt er veel neerslag en staat het water in de Linge erg hoog. De Loswal staat voor een deel onder water en bij de Steenfabriek moeten zandzakken een overstroming voorkomen. Ook de polder heeft te verduren van het hoge water. Het veld van H.V.V. D.O.S. is slecht van kwaliteit en ongelijk. Het water kan niet weg, dus is voetballen onmogelijk geworden. De hele maand november is door de slechte gesteldheid van het veld geen thuiswedstrijd gespeeld.

Het bestuur besluit verbeteringen aan het terrein aan te brengen en het veld te egaliseren. Doordat het weer verbetert, kunnen er weer wedstrijden worden gespeeld. Maar het bestuur gaat in december en begin 1931 door met het aanbrengen van grote verbeteringen aan het terrein. Er wordt een kleedlokaal gebouwd, een bergplaats voor rijwielen, een afscheiding met betonnen palen en ijzeren stangen en het veld en de paden worden verder geëgaliseerd.

Historie v.v.Heukelum - Slecht terrein
De Leerdammer, december 1930

Historie v.v.Heukelum - opknappen 1e veld
De Leerdammer, december 1930

In januari 1931 worden bij kruidenier J. Kruis vlaggen en vlaggenstokken aangeschaft voor een grootse opening. Want, zoals het bestuur heeft besloten, ondanks de opening van het terrein reeds in 1930, moet de heropening op grootse wijze worden gevierd.

Historie v.v.Heukelum - aankoop materialen

Historie v.v.Heukelum - Heropening terrein 1931
Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken, mei 1931

Historie v.v.Heukelum - Heropening terrein 1931
Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken, mei 1931

En zo breekt zaterdag 23 mei 1931 aan. De dag waarop het vernieuwde terrein in gebruik wordt genomen. Aangepast aan de "eischen des tijd" een sportveld waar weinig dorpen op kunnen bogen, aldus voorzitter Van Mourik. Die tijdens zijn openingsspeech tevens aangeeft afscheid te nemen van DOS als voorzitter.

Met de muziek "Door Eengezindheid" voorop maken de elftallen eerst een rondgang door de gemeente. Voorzitter Van Mourik 'ontsloot' het kleedlokaal en opent zo het vernieuwde terrein.

Daarna worden nederlaagwedstrijden gespeeld. D.O.S. 1 tegen Sparta 3 (Leerdam) eindigt in 1-3 en L.S.V. 3 (Leerdam) tegen A.V.V. 1 (Asperen) eindigt in 2-1. Sparta 3 wint daarmee de beschikbaar gestelde krans.

Historie v.v.Heukelum - heropening veld De pruimenbogerd
De Leerdammer, 27 mei 1931

De dag eindigt ietwat in mineur.  Tijdens de wedstrijd D.O.S. tegen Sparta komen een D.O.S. speler en een Sparta speler in botsing met elkaar.  De Sparta speler, in de krant genaamd "D" of "CD"., wordt met een knie in zijn maag getroffen, wordt van het veld gedragen en  de opgeroepen geneesheer stuurt de speler naar het ziekenhuis in Utecht. Daar wordt de speler direct geopereerd. De speler zal waarschijnlijk niet verzekerd zijn geweest, daar in juni 1931 Leerdam 1 en L.S.V. 1 een wedstrijd spelen ten bate van C.D., "wien op het D.O.S. terrein te Heukelum een ongeluk overkwam".

Historie v.v.Heukelum - Heropening terrein 1931

Historie v.v.Heukelum - Heropening terrein 1931

Historie v.v.Heukelum - Heropening terrein 1931

Heb je aanvullingen, foto's, teksten, weetjes? Mail naar info@vvheukelum.nl voor in het archief.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!