Heukelum wint tumultueuze nacompetitiewedstrijd na strafschoppen

4 juni 2023 19:30

Marco van Honk

In een tumultueuze wedstrijd was Heukelum zaterdag in Dinteloord tegen Prinsenland nipt de sterkste. Na een 2-2 gelijkspel in de reguliere speeltijd en geen doelpunten in de verlenging kwam het aan op strafschoppen. Na een misser van Prinsenland en een redding van Max Borowski schoot Ricardo Papilaja uiteindelijk de beslissende strafschop binnen.

De thuisploeg, een fusieclub tussen DIVO en Dinteloord, had die week al wat voor de kiezen gehad. Zo werd dinsdag het kampioenschap op doelsaldo misgelopen en was op de zaterdagochtend een uitvaart van een overleden bestuurslid. Heukelum had op een geheel ander niveau tegenslagen. Zo raakte spits Menno Dekker geblesseerd en kon hij niet meespelen. Jeffrey van der Heiden was geschorst en Jelle Looijen moest werken.

Voor aanvang was er ook nog lichtelijk paniek in het Heukelumse kamp. Het lukte namelijk niet om Benjamin Meijdam op het formulier te krijgen. Meijdam bleek in verband met zijn overschrijving naar Sliedrecht per ongeluk te vroeg op rustend lid te zijn gezet, waardoor hij werd geblokkeerd op het wedstrijdformulier. Door kordaat optreden van onze secretaris José van Iperen kon Meijdam weer terug worden gezet naar spelend lid en kwam hij tot opluchting van iedereen op het wedstrijdformulier.

Het complex van Prinsenland was helaas niet heel erg sfeervol. De thuisploeg had op wat vuurwerk na niet zo heel veel moeite gestoken in een 'nacompetitie sfeer'. Het late aanvangstijdstip van 16.30 uur hielp daar ook niet in mee, naast een matig bezoekersaantal van hooguit zo'n 140 bezoekers.

Nadat vooraf ook het arbitrale trio nog eens van shirt had gewisseld, het shirt leek te veel op het donkere shirt van Prinsenland, kon de wedstrijd eindelijk met een vertraging van bijna tien minuten beginnen.

Heukelum kon in de eerste helft het favoriete spel spelen, liet Prinsenland komen en koos momenten uit om gevaarlijk te worden. De thuisploeg had meer balbezit maar werd zeldzaam gevaarlijk voor het doel van Max Borowski. Een van de Heukelumse momenten was na achttien minuten spelen een oplettendheid van Tim Schwebke en onoplettendheid van keeper Pietersma van Prinsenland. Na een Heukelumse corner plukte Pietersma de bal uit de lucht en rolde hij de bal voor zich uit om het spel voort te zetten. De doelman zag daarbij Tim Schwebke over het hoofd. Schwebke kwam tussen de bal en de doelman, waarna de doelman een overtreding maakte. Scheidsrechter Ngoumout wees naar de stip. Benjamin Meijdam benutte de stafschop en Heukelum stond op 0-1.

Prinsenland ging op zoek naar de aansluiting, maar echt potten kon de ploeg niet breken. Max Borowski redde knap een rebound uit een corner. Verder waren de kansen voor Heukelum. Een schot van Ricardo Papilaja werd door keeper Pietersma uit de hoek geplukt en een kopbal van Tim Schwebke ging net over. De verdubbeling hing in de lucht. Zeker toen Emre Gulpinar hard op de lat schoot. Vlak voor rust kwam de verdubbeling er dan toch, toen Ricardo Papilaja een fraaie aanval vanaf zestien meter afrondde, 0-2. Zo ging Heukelum met een comfortabele 0-2 voorsprong rusten en was er geen vuiltje aan de lucht.

IMG_4763.JPG
Emre Gulpinar in duel

Hoe anders was het beeld in de tweede helft. De trainer van Prinsenland had gewisseld en zijn ploeg op een donderspeech getrakteerd. Het resulteerde erin dat Prinsenland de tweede helft met veel energie begon en binnen zeven minuten de achterstand had gerepareerd. Eerst ging de bal op de stip na een ongelukkig handsbal van Darrèl Visser. Max Borowski stopte de strafschop nog wel maar kon niet voorkomen dat Jim Kanters in de rebound kon scoren, 1-2. Twee minuten later verzuimde de Heukelumse verdediging in te grijpen en schoot Davy van Merrienboer de gelijkmaker binnen, 2-2.

Met nog meer dan een half uur op de klok leek Prinsenland door te drukken. Max Borowski verrichtte een aantal zeer noodzakelijke reddingen. Het tweedeklasserschap begon voor Heukelum te wankelen. Toch herpakte de equipe van trainer Ceton zich een kwartier voor tijd. Met het inbrengen van Milan van de Werken voor de geblesseerde Redouan Berghout kwam er weer wat lucht op het middenveld. Even leek scheidsrechter Ngoumout een strafschop te geven toen Milan van de Werken in duel met keeper Pietersma ten val kwam. De arbiter gaf om onduidelijke redenen een scheidrechtersbal aan Prinsenland. De kansen waren weer voor Heukelum. Een schot van Lars van Honk werd door keeper Pietersma uit de hoek gehaald. Tim Schwebke kopte een corner uit een kansrijke positie op een speler en Emre Gulpinar zag zijn schot overgaan.

Toen Max Borowski in blessuretijd vanuit een scrimmage met een uiterste inspanning opnieuw Heukelum in de wedstrijd hield, was de regulier speeltijd verstreken en werd het verlengen.

IMG_4893.JPG
Milan van de Werken in duel met keeper Pietersma

In de eerste helft van de verlenging kreeg Benjamin Meijdam direct een grote kans bij de eerste paal. Meijdam raakte de bal geheel verkeerd, maar had 'm voor het inschieten. Hier en daar begonnen pijntjes te ontstaan. Een speler van Prinsenland had halverwege lang een blessurebehandeling nodig. De wedstrijd leek door te kabbelen, tot aan het einde van de eerste helft opeens de vlam in de pan sloeg. Emre Gulpinar kreeg het aan de zijlijn aan de stok met Davy van Merrienboer waarna de laatste een slaande beweging maakte. Grensrechter Sjaak de Wild had alles gezien en scheidsrechter Ngoumout gaf Merrienboer direct rood en Gulpinar geel. In de commotie die ontstond liep de selectie van Prinsenland het veld af naar de kleedkamers. Scheidrechter Ngoumout besloot tot een afkoelingsperiode en kwam na vijf minuten met Prinsenland weer op het veld. In de tussentijd had trainer Ceton wijselijk Sil Veltman ingebracht voor Emre Gulpinar.

Met een man minder moest Prinsenland de wedstrijd voortzetten. Spelers, begeleiding en publiek van Prinsenland schreeuwden bij elk klein wissewasje om een strafschop of kaart. Gelukkig ging scheidrechter Ngoumout er niet in mee. Toch was het de thuisploeg die de beste kansen kreeg. Heukelum wankelde opnieuw. Heukelum kreeg wat kleine kansen, maar het was vooral Max Borowski die Heukelum soms met kunst en vliegwerk op de been hield.

Na meer dan 120 minuten voetbal werd het tijd voor strafschoppen. Voor Heukelum scoorde Benjamin Meijdam, maar zag Milan van de Werken zijn strafschop naast gaan. Vervolgens was de strafschop van Tim Schwebke raak. Prinsenland miste de vierde strafschop, waardoor de stand weer gelijk was. Max Borovski keerde de vijfde strafschop van zijn collega keeper Arien Pietersma, waarna Ricardo Papilaja kon aanleggen voor de winnende 3-4. Papilaja faalde niet en schoot Heukelum naar de 3e ronde van de nacompetitie.

Een zware tumultueuze wedstrijd, waarbij Heukelum het zich in de tweede helft onnodig moeilijk maakte. Maar de mannen van Ceton hebben het weer geflikt! Op naar volgende week en de volgende ronde. Dan staat een wedstrijd tegen 3e klasser FC Dauwendaele op het programma. FC Dauwendaele won met 2-0 voor de nacompetitie van 2e klasse Meeuwen. Het waarschijnlijk zeer doordachte met AI gegenereerde nacompetitieschema van de KNVB maakt dat Heukelum opnieuw een uitwedstrijd moet spelen, en FC Dauwendaele voor de tweede maal thuis mag spelen. Hoezo competitievervalsing? Om 14.30 uur wordt in Middelburg afgetrapt.

Prinsenland 1 - Heukelum 1   2-2   (0-2)   nv 2-2   wns 3-4
18.   0-1   Benjamin Meijdam (strafschop)
43.   0-2   Ricardo Papilaja
50.   1-2   Jim Kanters (strafschop)
52.   2-2   Daan Traets