Sil van Putten: 'Nu komt de mentale pijn'

dinsdag 29 januari 2019 , bron regio-voetbal.nl

20190129 Sil

Sil van Putten raakte bij de Proxsys Cup zwaar geblesseerd. Heukelum zal het voorlopig zonder zijn aanvoerder moeten stellen. "Er gebeurde eigenlijk niets."

Het was donderdagavond 3 januari, Sporthal De Oosterbliek, Gorinchem. Sil van Putten weet het nog precies. Met Heukelum stond hij tegenover GRC 14 in de kwartfinale van de strijd om de prestigieuze Proxsys Cup. "Een speler van hun kreeg een gele kaart, dus we stonden met een man meer en wilden de druk opvoeren", zegt Van Putten.

"Er kwam een hoge bal en ik kreeg mijn hoofd er tegen. Ik wilde er direct achteraan. Op dat moment voelde het of iemand op mijn linkerachterbeen ging staan. Veel pijn deed het niet, maar een seconde later leek het alsof mijn voet los aan mijn been hing. Ik zakte er ook direct doorheen."

Van Putten wist meteen dat het mis was. In de kleedkamer kreeg hij direct ijs op zijn been en zette fysiotherapeut Fred Schwebke de boel vast. "Ik was bang dat mijn enkel of scheenbeen gebroken was of zo. Fred zei dat dat van later zorg was, maar ik wilde het echt weten. Hij wist vrij zeker dat mijn achillespees afgescheurd was."

Pijnstillers

Die diagnose werd in het ziekenhuis bevestigd. De volgende ochtend om half negen werd Van Putten gebeld met de mededeling dat hij langs moest komen. "Verder zeiden ze niet veel, dus ik ben maar gegaan. Ik kon die dag direct geopereerd worden. De periode daarna was niet fijn. Ik zat onder de pijnstillers. Daar ben ik zo snel mogelijk mee gestopt, want al die pillen in alle soorten en maten is helemaal niets voor mij. Maar goed, dan heb je dus wel wat meer pijn."

Weer aan het werk

Vrij snel werd duidelijk dat ook het thuis zitten helemaal niks voor Van Putten is. "Dat wist ik al wel, hoor. Ik kan normaal ook geen halfuur stil zitten. Dan ga ik hout halen of wat eten pakken. Ik werd dus vrij snel gek."

En dus ging Van Putten, hypotheek- en verzekeringsadviseur bij Linders Assurantiën in Gorinchem, maar weer aan het werk. 's Ochtends brengt zijn vriendin Sharon hem naar Gorinchem. 's Middag wordt hij weer thuisgebracht. "Met mijn voeten op een stoel gaat dat prima. Even naar de printer lopen, duurt een halfuur, dus écht ideaal is het niet, maar ik kan in ieder geval gewoon mijn werk doen."

Nu de fysieke pijn min of meer weg is, begint de ellende pas echt. "Nu komt de mentale pijn. Ik heb er de laatste weken wel aan gedacht hoe het zou zijn om naar de club te gaan en toe te moeten kijken, maar dan dacht ik liever ergens anders aan. Nu is de competitie echter weer begonnen en is er geen ontkomen meer aan."

Stap voor stap

Het gaat nog wel even duren voor Van Putten er weer bij is. "Na ongeveer drie maanden kun je weer redelijk vooruit met je dagelijkse leven. Maar ik kijk natuurlijk wanneer ik weer kan voetballen. Er staat zes tot negen maanden voor zo'n blessure, maar het is wel een lastig geval. Je moet ervoor oppassen dat je niks gaat overhaasten, want dan kan het mis gaan. En ik ken mezelf, ik wil al gauw te veel, dus dat is wel een aandachtspunt. Het is in ieder geval duidelijk dat er door dit seizoen een streep kan. Dan hoop ik dat ik begin volgend seizoen weer kan aanhaken. Maar we doen het stap voor stap, dus eerst het gips er maar eens af. Dan zien we wel verder."

Even rustig aan doen. De voetbalgekke Van Putten zal weer gaan voetballen, maar kan het spelletje nu wel relativeren. "Je leest natuurlijk wel de verhalen over zware blessures, maar als je het zelf meemaakt, wordt voetbal even minder belangrijk. Het heeft veel impact op je dagelijks leven en dat is vervelender dan ik me voor kon stellen. Maar stoppen met voetballen zal ik niet snel doen. Al gebeurt me dit nog vier keer. Daarvoor vind ik het veel te leuk."

Marokko

Van Puttens blessure kwam sowieso op een zuur moment. Zijn ploeggenoten waren afgelopen week op trainingskamp in Marrakesh in Marokko. "Het komt natuurlijk nooit goed uit, maar dit is wel erg jammer. De afgelopen jaren bleven we altijd in Nederland. Ook hartstikke leuk, maar dit was wel een bijzonder tripje. Ik heb er ook veel tijd in gestoken om het te organiseren, dus dan is het heel jammer dat je zelf niet mee kunt."

En dus zal Heukelum het dit seizoen verder moeten doen zonder zijn aanvoerder en beste speler. Heukelum begon dit seizoen vrij ambitieus. Met enkele versterkingen hoopte de ploeg het in de 2e klasse weer wat beter te doen dan vorig jaar.

Al voor het seizoen moest Marek Verweij noodgedwongen stoppen en raakte Ricco van Dijk zwaar geblesseerd. Tot de winterstop werd de lijst met blessures haast wekelijks langer en kwamen de ambities op een wat lager pitje te staan. En hoewel de nodige spelers weer aan het terugkomen zijn, is het afhaken van Van Putten een flinke aderlating. "Maar ik ga niet zeggen dat we zonder mij blij moeten zijn als we niet degraderen. Als iedereen weer terug is, moeten we hetzelfde kunnen presteren als voor de winterstop. En dan eindigen we ergens bovenin de middenmoot. Dat zou een prima prestatie zijn."